Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Kırgız Lider ABD Askeri Üssünü Artık İstemiyor
 
Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, ülkesinde bulunan ABD askeri üssünün, görevini tamamladığını söyledi. Bakiyev, merkezi Rusya'da bulunan "özgür Basın" haber sitesine verdiği demeçte, Kırgızistan'da 2001 yılından buna yana bulunan ABD askeri üssüsün görevini tamamladığına inandığını kaydetti.

Afganistan'a artık askeri harekât yapılamadığını belirten Kırgız lider, ABD'li yetkililerle üssün kapatılması konusunu konuşmanın zamanı geldiğinin altını çizdi.

ABD, 11 Eylül 2001 yılından sonra Afganistan'a gerçekleştirdiği askeri operasyonlar kapsamında başkent Bişkek'in yakınlarındaki Uluslararası Manas havaalanı civarında bulunan Gansi askeri üssünü Kırgızistan'dan kiralamıştı.

Bu arada Kurmanbek Bakiyev, ABD'nin Afganistan'da bulunduğu süre zarfında bu ülkede uyuşturucu üretimi ve ticaretinin arttığını iddia etti.

Diğer yandan bu haber üzerine ABD Savunma Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Manas havaalanında konuşlanan askeri üssün görev süresinin devam ettiği ve Kırgızistan'dan üssün kapatılması yönünde bir teklifin gelmediği kaydedildi.

En son bir ABD'li askerin Kırgızistan vatandaşı bir kişiyi öldürmesi ve üssün kira bedeli Bişkek ve Washington yönetimini karşı karşıya getiriyor.

Bölge uzmanları ise ABD'nin özbekistan Hanabat askeri üssünü terk etmesinin ardından Kırgızistan'dan kolay kolay çıkmayacağına işaret ediyor.

Rusya'nın da Bişkek yakınlarında Kant askeri üssü bulunuyor. (CİHAN)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.