Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

NATO'nun Gürcistan Tatbikatı Başladı
 
NATO'nun düzenlediği "Cooperative Longbow -Cooperative Lancer 09" askeri tatbikatı, Gürcistan'ın başkenti Tiflis yakınlarındaki Vaziani üssünde başladı.

Barış için işbirliği programı çerçevesinde 1 Hazirana kadar sürecek tatbikat kapsamında, ilk aşamada askerlere karargah-komuta eğitimi verilecek ve daha sonra eğitimler askeri poligonda sürecek. "Cooperative Longbow -Cooperative Lancer 09" tatbikatı resmi olarak 11 Mayısta başlayacak.

Tiflis yakınlarındaki Muhrovani üssünde çıkan askeri isyan ve darbe planladıkları öne sürülen eski askerlerden oluşan bir gruba karşı düzenlenen operasyondan bir gün sonra başlayan tatbikatın planında herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtildi.

Gürcistan'daki mevcut koşullar nedeniyle dün akşam saatlerinde tatbikata katılmayacağını açıklayan Ermenistan'ın yanı sıra bazı eski Sovyet ülkeleri de, Rusya'nın "provokasyon" olarak nitelediği tatbikatta yer almıyor.

TüRKİYE DE KATILIYOR

Tatbikata, Türkiye, ABD, İngiltere, Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan, Yunanistan, Kanada, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, çek Cumhuriyeti, Macaristan, İspanya, Makedonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bine yakın personel katılıyor. Letonya, Estonya, Moldova, Sırbistan ve Kazakistan, geçen haftalarda tatbikata katılmayacaklarını açıklamıştı.

60 BİN DOLAR öDüL

Gürcistan'da dün darbe girişiminde bulunan iki subay ise firar etti. Gürcistan Cumhurbaşkanı  Saakaşvili iki subayın başına 60 bin dolar ödül koyduğunu açıkladı.

RUSYA TEHDİT ETMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, NATO'nun Gürcistan'da düzenleyeceği askeri tatbikatın açık bir provokasyon olduğunu ve olumsuz sonuçları olacağını söylemişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Gürcistan'da yapılacak NATO tatbikatına gözlemci göndermeyeceğini bildirmişti.

NATO, geçen yıl Ağustos ayında Rusya ve Gürcistan arasında çıkan savaş nedeniyle, Rusya ile resmi ilişkilerini askıya almış, geçen ayın sonunda diyaloğu yeniden başlatmıştı. 29 Nisanda Brüksel'de, 28 üye ülkenin büyükelçilerinin Rusya'nın ittifak temsilcisiyle bir araya gelmesinin ardından yapılan açıklamada, Gürcistan ve NATO'nun tatbikatı konusunda anlaşmazlığın sürdüğü belirtilmişti.

öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un, 2 Rus diplomatın Brüksel'deki NATO karargahında "istenmeyen kişi" ilan edilmesinden ötürü, ittifaka tepki olarak, bu ay sonunda yapılacak Rusya-NATO Konseyi toplantısına katılmaktan vazgeçtiği bildirilmişti.

Moskova, NATO'nun doğuya doğru genişlemesini güvenlik tehdidi olarak algılıyor ve NATO üyesi ülkelerin Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'ye verdiği desteğin Tiflis'i geçen yıl Güney Osetya'ya saldırması için teşvik ettiğini savunuyor. (AJANSLAR)






Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.