Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

NATO: Ukrayna ve Gürcistan Üyeliğe Hazır Değil
 
Rusya, uzun züre mücadelesini verdiği Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliklerini engelleme konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, kendileri için NATO üyeliğinin artık hayal olduğunu açıklamasının ardından, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer da Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine hazır olmadıklarını söyledi. ABD Başkan yardımcısı Joe Biden'ın Ukrayna ve Gürcistan'a gerçekleştirdiği ziyaretle eş zamanlı olarak yapılan açıklamalar dikkat çekiyor.
İki ülkede de siyasi yapının fazlaca komplike olduğuna değinen Scheffer, NATO üyeliği için bir kısım şartların bulunduğunu hatırlattı.

NATO'nun yeni genel sekreterliği koltuğuna oturmaya hazırlanan Anders Fogh Rasmussen ise Rusya'ya mesaj verdi. Rus basınında yer alan haberlere göre Rasmussen, "NATO ve Rusya birbirinin düşmanı değil. Birbirinin karşıtı değil. Ben Rusya ile NATO arasında ilişkilerin gelişmesine yoğunlaşmak istiyorum" dedi.
NATO-Rusya Konseyi'nin çalışmalarının yeniden başladığına dikkat çeken Rasmussen, stratejik nedenlerden dolayı yakın ilişki içinde olmaları gerektiğini söyledi. Rasmussen, "özellikle terörle mücadelede işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Kitle imha silahlarının yayılması ve Afganistan konusunda ortak çalışmalar yürütebiliriz. önümüzdeki dönemde Moskova'da temaslarda bulunmak istiyorum." değerlendirmesinde bulundu. Rasmussen Rusya'nın komşularına karşı da saygılı olması gerektiğini söylemekle yetindi.
Uzmanlar ABD Başkanı Barack Obama'nın Moskova ziyaretinin ardından Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyelikleri konusunda acele etmeyeceği, Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanı sorununu da beklemeye alacağı kaydediliyor. Washington'un hedefinde Moskova ile ilişkileri geliştirerek, Afganistan'da başarı sağlamak var. (CİHAN)




Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.