Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Lukaşenko: ‘Rusya'nın Önünde Diz Çökmem’
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'dan, Rusya'nın petrol ve doğalgaz sevkıyatını durdurması tehdidine asla boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Lukaşenko, "Bağımsız bir ülke olarak kalmak istiyorsak, başımızı eğmemeli ve dizlerimiz üzerine çökmemeliyiz. Bunu yaparsak, asla bir daha doğrulamayız." uyarısında bulundu.

"Ben onların önünde dizlerimin üzerine çökmeyeceğim ve başımı da Kremlin duvarlarına dayamayacağım" restini çeken Lukaşenko, bir çok konuda yaklaşımlarının Kremlin yönetimi ile farklılaştığına dikkat çekti. "Onlar aşırı zengin, ben ise dışarıdan bir yabancı" değerlendirmesinde bulunan Lukaşenko, Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında oluşturulan 'Gümrük Birliği' ile ilgili yapının işlemeyeceğini savundu.

Minsk'in gümrük birliğinden hiç bir kazancı olmayacağını, ancak yine de karşı çıkmadıklarını ifade eden Belarus Cumhurbaşkanı, "Gümrük Birliği çökecek. çünkü Moskova'nın buna ihtiyacı yok... Moskova partnerlerinin gözünü korkutarak politikalarını sürdürmeye devam ediyor..." eleştirisi getirdi.

Dünyanın her tarafında çok cazip imkanlarda petrol ve doğalgaz bulunduğuna değinen Lukaşenko, "Rusya'dan dilenmeye ihtiyacımız yok" tespitinde bulundu. Son olarak Belarus doğalgaz fiyatlarını zamlı ödemediği gerekçesi ile Gazprom doğalgaz sevkıyatını kısmi olarak durdurmuştu. Azerbaycan'dan 200 milyon dolar borç alarak Gazprom'a olan borcunu ödeyen Minsk'e, Venezüella ile petrol alım anlaşması sağlamış durumda.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lukaşenko, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile Ukrayna'da görüştüklerini, talebin kendisinden geldiğini ve kendisini Gürcistan'a davet ettiğini söyledi. Lukaşenko, Tiflis'le olan ilişkilerinin üçüncü ülkelere karşı bir durum da olmadığının altını çizdi.

1994 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığını sürdüren Lukaşenko, Şubat 2011'de gerçekleşecek seçimlerde de tek aday. Lukaşenko seçim çalışmalarını düşünmediklerini, hedeflerinin yeni bütçe ve beş yıllık kalkınma programının hazırlanması olduğunu söyledi.(CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.