Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rus ajanları ihbar eden kim?

ABD'de geçen yaz yakalanarak sınırdışı edilen, Kıbrıs Rum kesiminde de kimliği ortaya çıktıktan sonra kayıplara karışan Rus ajanları, Rusya dış istihbarat servisinin ABD'deki istihbarat operasyonlarından sorumlu dairesinin başkanı olan Rus istihbaratçının deşifre ettiği ileri sürüldü.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta yayımlanan haberde, ABD ile patlak veren ajan krizinin ardından Rus yetkililerin ihanetten söz ettikleri belirtilerek, hem Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in hem de Başbakan Vladimir Putin'in "hainin" adını bildikleri, ancak ısrarla açıklamadıkları ifade edildi.
     Kommersant'ın Rusya Dış İstihbarat Servisinden (SVR) kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rus ajanların deşifre edilmesinin ardından kurumda şu ana kadar eşine rastlanmamış bir inceleme başlatıldığı belirtilerek, konuyla ilgili görüşüne başvurdukları bir yetkilinin, "bu işe karışmamaları" tavsiyesinde bulunduğu kaydedildi.
     Gazetenin haberinde, yaptıkları inceleme sonunda SVR'ye ihanet eden kişinin, aynı teşkilatta çalışan Amerika Bölümü Başkanı Albay Şerbakov olduğu ileri sürüldü.
     Albay Şerbakov'un kızının eğitimini ABD'de yaptığı belirtilen haberde, "Şerbakov'un Devlet Uyuşturucu Denetimi Kurumu'nda çalışan oğlu, ajanların yakalanmasından kısa bir süre önce Rusya'yı terk ederek ABD'ye kaçtı. Şerbakov'un da Medvedev'in ABD ziyaretinden 3 gün önce Rusya'dan kaçtığı biliniyor" ifadesine yer verildi.
     Rus ajanların yakalandığı, Medvedev'in ABD ziyaretini tamamlamasının hemen ardından açıklanmıştı.
     Rus İnterfaks ajansına açıklama yapan adının açıklanmasını istemeyen SVR'den emekli bir ajan, Şerbakov'un Albay'ın gerçek değil takma soy adı olduğunu belirterek, "Şerbakov pek üst düzey bir yönetici değil. Şerbakov'un çok gizli derecedeki ajanların dosyasına ulaşmasına dikkat etmek lazım. Eskiden bu tür dosyaları değil almak, onları kopyalamak bile neredeyse imkansızdı. Dikkatlerin hainin adına değil ihanet olayına odaklanması gerekiyor" dedi.
     Kremlin'den adı açıklanmayan bir yetkili de Kommersant'ta yaptığı açıklamada, "Onun (hainin) kim olduğunu ve nerede olduğunu biliyoruz. Peşinden bir Mercader'in gönderildiğinden kuşkunuz olmasın" diye konuştu.
     Ramon Mercader adındaki Rus ajan, 1940 yılında Meksika'da sürgünde bulunan, Stalin'in muhaliflerinden Leon Troçki'yi öldürmüştü.
     SVR basın merkezi Sözcüsü Sergey İvanov yaptığı açıklamada, "Bu konuda bir yorumumuz yok ve bundan sonra da olmayacak. Söyleyebileceğim tek şey SVR basın merkezinin bu konuda Kommersant'a herhangi bir bilgi vermediğidir" dedi. (AA)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.