Arama

Avrupa Parlamentosu 5. Çerkez Günü'ne Ev Sahipliği Yaptı
Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Avrupa Parlamentosu (AP), 5. çerkez Günü'ne ev sahipliği yaptı. Başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelerden gelen çerkezler, AP'de 'Entegrasyon mu Asimilasyon mu' konulu bir panel düzenledi.
AP Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ'un ev sahipliğinde düzenlenen 5. çerkez Günü'ne daha önceki dört bir araya gelişin öncülüğünü yapmış olan Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem özdemir, Anayasa Eski Raportörü Osman Can, Londra üniversitesi'nden Zeynel Besleney, DİçEG Eşbaşkanı Yalçın Karadaş gibi isimler katıldı.

Bundan beş yıl önce düzenlenmeye başlayan AP'deki çerkez Günü, daha önceki yıllarda çeşitli renkli gösterilere sahne olurken bu yıl sade bir tören ve düzenlenen bir panelle kutlandı.

çerkez günlerinin düzenlenmesinde önayak olan ve Avrupa Parlamentosu'ndaki toplantıyı da himaye eden Alman Yeşiller Eş Başkanı Cem özdemir, "çok mutluyum, çerkez Günü benim AP'den ayrılmamla bitmedi, devam ediyor. Bir gelenek haline geldi artık. çerkezlerin kendi aralarında ortak bir tartışma platformu yaratmış olduk. çerkezleri tanıtmanın dışında çerkezlerin kendi aralarında da belli konuların tartışılmasına ihtiyaç vardı." şeklinde konuştu.
Cem özdemir'den sonra AP Milletvekili seçilen ve AP'deki çerkez Günü'ne ev sahipliği rolünü üstlenen İsmail Ertuğ ise bunun kendisi için bir tecrübe olduğunu ve burada edindiği izlenimlerin kendisine katkı sağladığını vurguladı.

Anayasa Eski Raportörü Osman Can ise Avrupa Parlamentosu'ndaki bir araya gelişin temelinde demokratikleşme sürecinde çerkezlerin katkısı ya da beklentisinin belirlenmesi olduğunu kaydetti. Can, "Demokratikleşme sürecine destek anlamına gelen bir toplantı bu. Yeni anayasa çerkezlerin etnik, kültürel, dilsel vesaire konularındaki sıkıntılarının karşılanması için de imkan sağlıyor. Bu toplantı yeni anayasa sürecini destekliyor, yeni anayasa da tüm Türkiye'deki farklılıklarla birlikte çerkezlerin sorunlarına da bir çözüm imkanı yaratıyor." dedi.
(CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.