Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

TCA’dan 'Müslüman Halkların Tehciri' Haritası
Osmanlı Devleti’nin parçalanması, milyonlarca kişiyi mülteci haline getirdi.
Batı kaynaklarının geneli, bu dönemi ele alırken taraflı bir şekilde sadece Hristiyan toplulukların başına gelen trajik hadiselere odaklanır. Amerikalı profesör Justin McCarthy tarafından hazırlanan ve TCA tarafından yayınlanan bir harita, Osmanlı çatısının çöküşüyle en büyük felaketin Müslümanların ve özellikle de Türklerin başına koptuğunu gösteriyor.

Amerika Türk Koalisyonu (ATC) tarafından yayınlanan açıklayıcı bir harita, 1770 ve 1923 yılları arasında Balkanlar, Kafkasya ve Kırım’dan çıkarılan 5 milyon Osmanlı Müslümanının izini sürüyor. Harita ayrıca 1864-1922 yılları arasında Osmanlı Devleti’ni parçalamaya yönelik savaşlarda ölen 5 milyon Müslümanın kaydını tutuyor. Louisville üniversitesi Tarih Profesörü Justin McCarthy tarafından hazırlanan harita, hem tarihçiler hem de Osmanlı Devleti’nin son yıllarında Müslümanların olduğu kadar Hristiyanların da  başına çöken felaketi anlamaya çalışan herkes için güçlü bir görsel araç olarak nitelendiriliyor.

Profesör McCarty, “Osmanlı İmparatorluğu’na mensup halklar tarihin en berbat felaketlerinden biriyle karşı karşıya kaldı. Kendi topraklarını bir daha dönmemek üzere terketmeye zorlanan insanlar, büyük kayıplar verdi. Bütün gruplar acı çekti fakat kıyametin büyüğü, Müslümanların özellikle de Türklerin başına koptu. Umuyorum ki bu harita tüm bu insanların başına gelen talihsiz olayların gösterilebilmesine olanak sağlayacaktır,” dedi. (www.turkishny.com)



Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.