Arama

İvanişvili: ‘Yeni Kabine İçin Çalışmalara Başlıyoruz'

Gürcistan seçimlerini kazanan “Gürcü Rüyası” adlı koalisyon, önümüzdeki günlerde yeni hükümet kadrosunun oluşumuyla ilgili çalışmalara başlayacak.

Açıklama, koalisyon lideri Bidzina İvanişvili tarafından yapıldı. İvanişvili, muhalif bloktan milletvekili adaylarının hükümet kadrosu içinde yer alacağını söyledi. Kabinenin başına ise bizzat İvanişvili geçebilir.

Bilindiği gibi, 1 Ekim’de Gürcistan’da parlamento seçimleri yapıldı. İlk sonuçlara göre, seçim kampanyasının galibi “Bidzina İvanişvili – Gürcü Rüyası” bloğu oldu. Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, partisi “Birleşik Ulusal Hareket”in muhalefete düştüğünü ilan etti ve “Gürcü Rüyası” temsilcisine parlamento başkanı olup yeni hükümeti oluşturmasını teklif etti.

Kavkaz-Uzel’de yer alan habere göre, Bidzina İvanişvili konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Hükümet kadrosu ile ilgili bir projem var. önümüzdeki günlerde yeni hükümet meselesini ele alacağız. Konuya dair henüz hiç kimse hiçbir şey bilmiyor”.

İvanişvili, yeni hükümet kadrosunun milletvekili adaylarından oluşacağını, bunun için pek çok kişinin parlamentodan hükümete geçiş yapmak durumunda kalacağını söyledi.

Seçim Araştırma ve Politeknoloji Merkezi Başkanı Avukat Kakha Kakhişvili’nin Kavkaz-Uzel’e yaptığı açıklamaya göre Gürcistan yasama kurulu, “Gürcü Rüyası” koalisyonunun lideri İvanişvili’nin Fransız vatandaşlığına rağmen başbakanlık mevkiine gelmesine izin verdi.

Kakhişvili, sözlerine şöyle devam etti: “Mayıs 2012’de Gürcistan Anayasası’nda bazı değişiklikler yapıldı. Bunlar yürürlüğe girdiği andan itibaren Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşları 1 Ocak 2014 tarihine kadar Gürcistan vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olacaklar. Şöyle ki; Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşı ve en az 18 yaşında olup Gürcistan’da doğmuş ve son beş yıldır burada yaşamakta olanlar, parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerine aktif ve pasif katılma, ayrıca devlet başkanlığına varana kadar bütün devlet mevkilerine atanma hakkına sahip olacak”.

Kabul edilen anayasa değişikliğine rağmen Bidzina İvanişvili 2 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında mahkemeye, Gürcistan vatandaşlığının kendisine iade edilmesi çağrısında bulundu. İvanişvili, mahkeme kararı çıkartılarak bir hafta içinde vatandaşlığının iade edilmesini istedi.

Gürcistan yasalarına göre, AB ülkeleri vatandaşları, Gürcistan topraklarında vizesiz 360 gün kalma hakkına sahipler, ancak süre bitiminde ülkeden ayrılmak zorundalar. İvanişvili’nin Gürcistan’da vizesiz kalma süresi bir hafta sonra doluyor fakat kendisi ülkeyi terk etmek niyetinde değil. İvanişvili’nin bu husustaki sözleri  şöyle: “Gürcistan’dan gitmeyi düşünmüyorum. Bu yasa hükmü, başbakanı bağlamamalı. Bunu onlar (Birleşik Ulusal Hareket partisi) çıkardılar, şimdi de düzeltsinler”.

Bilindiği gibi, İvanişvili ve eşinin Gürcü vatandaşlığından mahrum bırakıldığına ilişkin karara Ekim 2011’de Saakaşvili imza atmıştı. Kararın temyizinin ardından, İvanişvili’nin eşine vatandaşlık hakkı iade edilmişti. Gürcistan Adalet Bakanlığı Sivil Kayıt Ajansı’nın vatandaşlığa kabul meselesi üzerine 4 Nisan’da yayınladığı raporda,  Bidzina İvanişvili’nin Gürcü vatandaşlığı alma konusunda vatandaşlığa kabul prosedürüne güvenemediği söyleniyordu. Tiflis Şehir Mahkemesi’nin kararı, temyiz mahkemesinde temyiz edilmişti.

Rusça’dan çeviren: Kuşba Zeynep

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.