Arama

'Gürcistan Hayali' Cenevre’de
Cenevre’de yapılan Kafkasya güvenlik görüşmelerinin olağan toplantısı bugün başlıyor. Forumun devamlı katılımcıları olan Rusya, Gürcistan, Abhazya, Güney Osetya, Birleşik Amerika, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği örgütü’nün resmi temsilcileri dışında Gürcistan Hayali Partisi heyeti de forumun bugünkü toplantısına katılacak.
Gürcistan Hayali Partisi, seçim kampanyası sırasında Moskova ile ilişkileri normalleştirmeyi vaat etti. Oysa eksperler, Cenevre’deki foruma katılan ‘hayalcilerin’, Abhazya ve Güney Osetya’nın statüsüne ilişkin sorunun çözümünü hızlandırmasına yardımcı olacağından şüpheleniyor.

Rusya-Gürcistan ilişkilerinin kesilmesinden sonra Cenevre’deki görüşmeler, Moskova ile Tiflis arasındaki diyalogun başlıca mekânı oldu. Cenevre’de taraflar, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya ile sınırlarındaki ihtilafları önleme konusunu görüşüyor. Bugüne kadar yapılan 21 görüşme, henüz gözle görülür olumlu sonuç vermedi. Ama bu sefer Cenevre’deki foruma gözlemci olarak Gürcistan’daki yeni iktidarın temsilcileri Georgiy Volskiy ve Paata Zakareşvili katılacak. Georgiy Volskiy, Cenevre’ye hareket etmeden önce yaptığı açıklamada: “Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerine kuklalar demeyi bırakmak zamanı geldi” dedi ve Cenevre’den dönüşünde Abhazya ve Güney Osetya ile ilişkilerinin yeni stratejisini belli etmeyi vaat etti. Gürcistan Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Fonu Başkanı Aleksandr Rondeli, Bidzina İvanişvili destekçilerinin tutumunun daha fazla yapıcı olmasına rağmen, görüşmelerde ani ilerlemelerin beklenmemesi gerektiğini söyledi:

“Şimdi görüşmelerde olumlu gelişmelerin sağlanacağını sanmam. Ama Gürcistan Hayali Partisi temsilcilerinin Cenevre’ye gitmesi, işbirliğinin başladığı anlamına geliyor. Sanırım, şimdiki görüşme, geçiş niteliği, yeni kişilerle tanışma niteliği taşıyacak. Yeni kişiler belki de yeni bir şey söyleyecek.”

Kafkasya uzmanı İvan Suhov, Cenevre’deki görüşmeler konusunda daha kötümser davranıyor. Sözlerine göre organizatörler bile görüşmelerde herhangi bir gelişmenin mümkün olmadığını biliyor. çünkü tarafların Güney Kafkasya haritası konusundaki fikirleri tümüyle farklıdır. Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya’yı eskisi gibi kendisinin bir parçası olarak görüyor. Rusya ise daha 4 yıl önce Abhazya ve Güney Osetya’nın egemenliğini tanıyarak bu konudaki tavrını yeniden gözden geçirmek niyetinde değil. Abhazya ve Güney Osetya ise bağımsızlığından vazgeçmeyecektir. İvan Suhov, İvanişvili’nin seçimlerden zaferle ayrılmasının durumu değiştirmeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Gürcistan’da, 2008’den sonra oluşan statükoyu tanımaya razı olacak herhangi bir siyasetçi, siyasi açıdan intihar etmiş olacak. Kimse onu desteklemez. Gürcü toplumunda Abhazya ve Güney Osetya’yı Gürcistan’la yeniden bütünleştirme eğilimleri gayet güçlüdür. Oysa bunu gerçekleştirmek imkânları gittikçe azalıyor.”

Böyle olduğu halde uzmanlardan hiç biri, Cenevre’deki görüşmeleri yararsız ve manasız olarak görmüyor. Birincisi, başarısız da olsa bir diyalogun olması hiç olmamasından daha iyidir. İkincisi ise Cenevre’de, Abhazya ve Güney Osetya’nın statüsü dışında sınır bölgelerinde yaşayan halkın karşı karşıya olduğu somut sorunlar dâhil diğer sorunlar da ele alınıyor. Bunun büyük bir önemi olduğu inkâr edilmez.


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.