Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

9. UÇD Kongresinde İlk Gün
Uluslararası çerkes Derneği’nin 9. kongresinin ilk günü, plana göre ilerledi. Ancak bu plandan bütün delegelerin haberi yoktu.
Adıge Kheku’da yer alan habere göre, delegeler ile misafirlerin selamlama ve övgü konuşmaları, UçD yönetiminin sunduğu rapor ve diğer rutin tartışmaların ardından, dernek başkanlığına aday olan kişinin ismi ilan edildi. Bu isim, kongre katılımcılarının çoğu için sürpriz oldu, çünkü ilk defa duyuyorlardı. Sürprizi açıklayan, Kabardey Balkar lideri Arsen Kanokov’du. Kanokov, Sohroko Hauti Hazritoviç’in UçD başkanı seçilmesini önermişti. Kanokov’a göre, bu adaylık, RF Devlet Başkanlığı İdaresi’ne, RF Devlet Başkanı’nın Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ndeki yetkili temsilcisi A.G. Khloponin’e, Karaçay çerkes Cumhuriyeti lideri R.B. Temrezov’a ve hatta Adıgey lideri A.K. Tkhakuşinov’a da olumlu geliyordu.
 Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanının belagatine rağmen, bütün delegeler oylarını Sohroko Hauti’ye vermek niyetinde değildi. Fakat başka hiç kimse UçD başkanlığına aday gösterilmedi. Alternatifsiz oylama sonucunda, Sokhroko oy birliğiyle olmasa da UçD başkanı oldu.
“Adıge Khase – çerkes Parlamentosu” Sivil Toplum örgütü’nün eski Thamadesi Arambiy Hapay, UçD’nin, sistemin tam kontrolü ve idaresi altında bir örgüt olduğundan şikayet ederek, yapılan oylamayı “tayin” olarak adlandırdı.
Hapay’ın halefi Adam Bogus, UçD’nin yeni yöneticisinin çalışmalarını 6 ay boyunca takip edeceğine ve memnun kalmadığı takdirde yeniden seçim meselesini gündeme getireceğine dair söz verdi. Soçi Olimpiyatları’nın yaklaştığını hesaba katarak, “çerkes meselesi” etrafındaki polemiğin şiddetleneceği farz edilebilir. Bununla bağlantılı olarak, UçD başkanı figürü, bütün çerkes sivil toplum örgütleri için belirleyici olabilir. UçD’nin yeni yöneticisinin, derneğe eski otoritesini geri verip faaliyetlerindeki öncelikleri doğru düzgün sıralayarak, hem RF resmi yetkilileri, hem de çerkes toplumunu memnun edip edemeyeceğini yalnızca zaman gösterecek. Uzun süre beklemeyeceğiz.
Adam Bogus haklı: UçD kongresinin doğru seçim yapıp yapmadığı, önümüzdeki 6 ay içerisinde belli olacak. Suriyeli çerkeslerin geri dönüş meselesi uzun zamandır çözülmedi ve Soçi’deki olimpiyatlara birkaç yıl kaldı. önümüzdeki 6 ayda Sokhroko toplumsal çalışmalar yapacak ve bunların sonuçları herkesçe görülecek. Ancak, çerkes sivil toplum örgütlerinin bazı temsilcileri, bu “tayin”e şüpheci yaklaşıyor ve alternatif bir birlik örgütlemek için UçD’den çıkacaklarını ima ediyorlar. (KZ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.