Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rusya Kafkaslar'da 'güvenliği' genişletiyor
Rusya, NATO'ya karşı oluşturulan ortak askeri bloka Abhazya ve Güney Osetya'yı da katmaya çalışıyor. Taraflar arasında üçlü anlaşmanın ana hatlarının oluştuğu belirtildi.
Güney Osetya'nın Abhazya Büyükelçisi Oleg Botsiyev Rusyanın popüler Izvestia gezetesine yaptığı açıklamada planlanan koalisyonun NATO'nun yapısını örnek alacağını ve Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın dahil olduğu (Sırbistan ve Afganistan gözlemci statüsünde tutuluyor), Moskova öncülüğünde Sovyet sonrası alan üzerinde kurulu askeri blok, Kolektif Güvenlik Anlaşması örgütü'ne bağlı olacağını söyledi.
 
Güney Osetyalı diplomat, olası üç taraflı birlik üzerine görüşmelerin hala devam ettiğini ve Rusya ile diğer iki Kafkas ülkesi (sadece Rusya tanıyor) ortak bir anlaşma mı, yoksa iki ayrı anlaşma mı olacağının henüz kararlaştırılmadığını belirtti. Ancak Botsiyev, herhangi bir durumda askeri bileşene, bölgenin ekonomik ve bilgilendirme amaçlı güvenliğinin arkasında kalan önlemlerle birlikte bu belgelerde öncelik verileceğini kaydetti. 
 
Abhazya Devlet Başkanı Yardımcısı Vitaly Gabniya görüşme yapıldığı bilgisini doğruladı ve gelecekte oluşacak bloku "NATO'ya karşı NATO modelinde" olacağını söyledi. Gabniya, ülkesinin, Abhazya ile Rusya arasında mevcut anlaşmaya Güney Osetya'nın katılımıyla üç taraflı seçenekten yana olduğunu sözlerine ekledi. 
 
Vitaly Gabniya ayrıca anlaşmanın iki ay için imzalanabilecek olmasının Gürcistan'ın NATO'ya girişi kovalaması ve AB ile birlik anlaşması imzalaması yönündeki politikasına doğru bir yanıt olacağını vurguladı. 
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Abhazya Devlet Başkanı Raul Hacimba, Ağustosun sonlarında Moskova'da bir araya gelmiş ve iki politikacı iki ülke arasında ilişkileri derinleştirme sözü vermişti. İki lider bu yılın sonunda olası önemli bir anlaşmaya imza atacaklarını beyan etti. 
 
Rusya, Abhazya ve Güney Osatya ile Aralık 2013'te üç serbest ticaret rejimi devreye soktu.


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.