Arama

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Kendisini Lağvetti

Rusya Adalet Bakanlığı’nın “yabancı ajanlar” listesine aldığı Kabardey-Balkar İnsan Hakları Hareketi, listeden çıkarılma talebinin reddedilmesi üzerine kendini feshetme kararı aldı.

İTAR-TASS’ın İnsan Hakları Hareketi Genel Başkanı Lev Ponomarev’in açıklamalarına dayandırdığı habere göre, 22 Aralık 2014’te Adalet Bakanlığı’nın “yabancı ajanlar” listesine giren İnsan Hakları Hareketi’nin listeden çıkarılma talebi Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi. Bakanlık red gerekçesini Hareket’in Kabardey-Balkar Şubesinin “yabancı ajan olduğu” şeklinde açıkladı. Ponomarev İnsan Hakları Hareketi’nin tüzüğünde şubelerin tüzel kişiliklerinin ayrı olduğunun belirtildiğini, merkezin şubelerin finansal faaliyetlerinden sorumlu tutulmasının mümkün olmadığını belirtti.

İddialar üzerine Kavkaz-Uzel’e açıklamalarda bulunan Kabardey-Balkar İnsan Hakları Hareketi Başkanı Valeri Hatajuko, Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı web sitesinde iddiayı ispat eden hiçbir bilgi olmadığını belirterek, yazılanların tamamen yalan olduğunu söyledi.

Hatajuko konu hakkında şu bilgileri verdi: “örgütümüzün yabancı finansman almış olduğu doğru. Ama bu anlaşmalı bir şekilde tamamen şeffaftır. Ulusal Demokrasi Vakfı bize yardım etmiştir. Ancak, vakıfla iş birliğimizi sürdürmek için 19 Haziran’da müracaat etmemiz gerektiği halde, biz bunu yapmadık. İş birliğimizin sona ereceğini de vakfa bildirdik.”

“İş birliğini nihayete erdirmek için gereken teknik süre, Temmuz sonuna doğru bitecekti” diyen Hatajuko, bir örgütün “yabancı ajan” olarak kabul edilmesi için “yabancı finansman” ve “siyasi faaliyet” olmak üzere iki unsuru üzerinde bulundurması gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Yabancı finansmanı zaten biz reddettik, siyasetle de ilgilenmiyoruz. Ajan değiliz.”

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi’nin  resmi web sitesinde yer alan 13 Temmuz tarihli açıklamada da örgütün “yabancı ajan” kabul edilme sebebinin geçtiğimiz bir yıl boyunca Ulusal Demokrasi Vakfı’ndan mali yardım almış olması olduğu belirtiliyor.

KBR insan hakları aktivistleri, İnsan Hakları Hareketi’nin bağımsız tüzel bir kişilik olup politikayla alakadar olmadığını,  gelecek yılın Eylül ayı sonuna kadar geçerli olan yardım sözleşmesini de 3 Temmuz tarihinde feshettiğini duyurdular. Ulusal Demokrasi Vakfı ile iş birliğini bitiren örgüt, hibe almak için “Sivil Haysiyet (Grazhdanskoye Dostoinstvo)” adlı Rus vakfına başvurduysa da bu talebi reddedildi. Bunun üzerine Kabardey-Balkar İnsan Hakları Hareketi kendisini lağvetme kararı aldı.

Aktivistler, insan hakları faaliyetlerinden vazgeçmeye niyetleri olmadığını, henüz bir yol bulamamakla birlikte çalışmalarına bir şekilde devam edeceklerini belirtiyorlar.

Bilindiği gibi Rusya’da, 2012’de kabul edilen bir yasayla dışarıdan finanse edilen sivil toplum örgütlerinin ‘yabancı ajan’ olarak resmi kayıtlara geçmesi zorunlu hale gelmişti. Bu adım yerli-yabancı birçok kesim tarafından ‘yönetimin muhalefeti susturma politikasının bir parçası’ olarak görülmüştü.

Kremlin ise, Rusya’da karışıklık yaratmak isteyen Batılı ülkelerin STK’ları kullandığını iddia ederek yasayı savunuyor.

Yasaya göre, Rusya’nın anayasal düzenine, güvenliğine ve savunmasına tehdit olarak görülen dış destekli kuruluşlar ‘istenmeyen kuruluş’ olarak tanımlanarak faaliyetleri durdurulacak.

Yeni düzenleme ayrıca, bu kuruluşlarda çalışanlara para ve altı yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

_______________________

 Kaynak: http://www.kavkaz-uzel.ru


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.