Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

'Türk vatandaşlığından çıkın' baskısı
Türkiye'nin, hava sahasını ihlal eden Rus uçağını  düşürmesi ve ardından başlayan gerilim, basında çok fazla yer bulamasa da  çerkesleri doğrudan etkiliyor.
Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından tarihi anavatanları  Kafkasya'ya dönen çerkeslerin sayısı çok olmasa da, dönüş fikri çerkes  diasporasının en dinamik tartışma konularından birisi olmayı sürdürüyor. Son uçak  krizinden sonra yaşananlar ise bir kısım çerkes tarafından, Türkiye'den  Kafkasya'ya dönüş yapan çerkeslerin Rusya'nın elinde bir koz ya da istediği zaman sahaya sürebileceği birer rehine haline geldiği şeklinde değerlendiriliyor. Bu  değerlendirmenin somut argümanları da her geçen gün artıyor. 
 
Kafkasya insan hakları ihlalleriyle anılıyor 
Ağırlıkla çerkeslerin yaşadığı Kuzey Batı Kafkasya ise görece daha sakin görünen bir bölge. Türkiye'de yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen  çerkes kitlesinin 151 yıl önce sürgün edildiği bölge tam da burası. çerkeslerden  büyük oranda arındırılmış bölgelerin dışında, çerkes varlığının az da olsa  yaşayabildiği alanlar bu bölgeler. SSCB yıkıldıktan sonra Türkiye'den dönüş yapan  çerkesler de genelde Maykop, Nalçik ve çerkesk gibi şehir merkezlerinde  yaşıyorlar. Birçoğu çifte vatandaş olan bu kişiler, her ne kadar dönüş yapmış  olsalar da Türkiye ile ilişkilerini koparmıyorlar. Fakat Türkiye ile ticaret  yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. 
 
 "çerkes Soykırımı"ndan bahsetmek imkansız 
 
 "çerkes Soykırımı" konusunda herhangi bir eylemde bulunmak ya da insan  hakları ihlallerinden bahsetmek çerkes dönüşçüler için tam anlamıyla imkansız.  Adnan Khuade ve kızı Dane'nin başına gelenler bunun en son örneği. Ortada  herhangi somut bir suç yokken tutuklanan Khuade ve kızı, 15 gün hapis cezasına  çarptırıldı. Adnan Khuade'nin belki de Rusya açısından tek suçu, "çerkes  Soykırımı"nı gündem edinen aktivist bir grubun üyesi olmasıydı. Khuade bu grubun  en zayıf halkasıydı: Kafkasya'da yaşıyordu, dönüşçüydü ve ticaretle uğraşıyordu.  Khuade'nin başına gelenlerin, politik kimliğinin yanı sıra son yaşanan  gerginlikle bağlantılı olması da muhtemel. Bu durum, Kafkasya'ya dönüş yapmış  çerkeslerin Rusya'nın elinde her an Türkiye'ye karşı masaya sürülebilecek birer  rehine olduklarının en somut göstergesi. 
 
Gerekçesiz hapis cezaları 
  Aslında insan hakları ihlalleri ve "çerkes Soykırımı" gibi konular  bölgede yaşayan tüm çerkesler için riskli. özellikle Soçi Olimpiyatları öncesinde  çerkes Soykırımı'ndan bahseden, "çerkes Soykırımı'nın yapıldığı yerde olimpiyat  yapılamaz" diye sokakta eylem yapma cesaretini gösterenlerin başına gelenler,  Rusya'nın istediği çerkes tipolojisini de gösteriyor. Bu eylemlere katılan veya  organize edenler, evleri sabaha karşı basıldıktan sonra sudan bahanelerle  mahkemelerde süründürülüyor. Bu uygulamalara, gerekçesiz verilen hapis cezaları  da dahil. Hiçbir konuda itirazda bulunmayanlara ise yakın zamana kadar  dokunulmuyordu. 
 
"Türk vatandaşlığından çıkın" baskısı 
  Yaşanan son uçak krizinin ardından Rusya'nın, bölgede kendi halinde  yaşam mücadelesi veren çerkeslere Türkiye vatandaşlığından çıkmaları ve Türkiye  karşıtı eylemlere katılmaları konusunda baskı yapıldığı söylentileri çerkes  diasporasına kadar ulaşmış durumda. 


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.