Arama

Rusya'dan Abhazya'ya Türkiye baskısı
Rusya devlet başkanı yardımcısı Vladislav Surkov, 29 Aralıkta Sohum’u ziyaret ederek, Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba ile Türkiye’ye karşı ortak yaptırımlar konusunu görüşeceği bildirildi.

Rus yetkilinin bu ziyaretin resmi amacının, Rusya ve Abhazya arasında gelecek yılda entegrasyon ve işbirliğinin derinleştirilmesi olarak açıklandı.

Interfax ajansına konuşan Siyasi konjonktür merkezi müdürü Aleksey çesnakov bu ziyaretin asıl amacının 'Türkiye’nin Abhazya'daki siyasi ve ekonomik varlığının kısıtlanması konusu olacağını' söyleyerek. "Türkiye Abhazya’nın Rusya’dan sonraki en önemli ortağıdır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 370 milyon dolar"  dedi.

“Abhazya'nın dış ticaretinde Türkiye'nin payı yüzde 18'dir. Bunun yüzde 7.6 ithalat, yüzde 10,4 ihracat oluşturuyor. Türk ithalatının ana unsurları şunlardır: İnşaat malzemeleri ve yakıt (yüzde 25), baz metaller (yüzde 15), makine ve ekipmanları ( yüzde15). Abhazya’dan yapılan ihracata gelince öncelikle bu balık ürünleridir (yüzde 80)"

Abhazya hükümeti ve muhalefeti daha önce Rus Su-24 askeri uçağını düşülmesi olayında Rusya ile dayanışma içinde olduklarını dile getirmişlerdi.

Aleksey çesnakov “Bundan dolayı Putin’in yardımcısı Surkov’un Sohum ziyareti Abhazya'nın Türkiye’ye karşı yaptırımların pratik açıdan netleştirilmesi amacını taşıyor”, dedi.

Aralık ayı ortalarında Abhazya Tarım Bakanı Timur Eshba ülkesinin kendi su havzalarında Türk balıkçı teknelerinin avlanmasına izin vermeyeceğini açıklamıştı.

Ancak bu adımın 2016 av sezonunda Abhazya ekonominse ağır yük getireceği de bildirilmişti. Abhaz balık işleme tesislerin günde 3000 tondan fazla işlem yapabileceği, ancak Rusya’nın teklifinin ise sadece 600-700 ton balık olduğu açıklanmıştı. Bu da Abhazya balık sektörüne ciddi darbe olarak görülüyor.

(DüNYA BüLTENİ)



Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.