Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Çeçen komutanın babasından Türkiye açıklaması
Kafkasya Emirliği Dağıstan Vilayeti Resmi Sitesi, 2015 yılında İstanbul’da suikaste uğrayan Abdulvahid Edilgeriyev’in babasıyla yapılan röportajı yayınladı.
Kavkaz Realiyi ajansıyla yapılan mülakatta Baba Edilgeriyev oğlunun katillerinin Kırım Tatar Meclisi üyeleriyle takas edilmesini değerlendirdi. Dağıstan Vilayeti Resmi Sitesinin röportajla ilgili haberini okurlarımız için alıntıladık: “Bilindiği gibi Türkiye yönetimi geçtiğimiz hafta, Çeçen gazi Abdülvahid Edilgeriyev’i öldürdükleri belirlenen Rus ajanları Yuri Anisimov ve Aleksander Simirnov’u, Kırım Tatar Meclisi’nin 2 üyesi karşılığında Rusya’ya teslim etmişti.
Abdülvahid, Çeçenistan’ın Şatoy İlçesi’nden 73 yaşındaki Alu Edilgeriyev’in Rusya’ya karşı savaşta kaybettiği dördüncü oğluydu. Abdülvahid Edilgeriyev, 1 Kasım 2015 tarihinde İstanbul’da ikamet ettiği evin yakınlarında kimliği belirsiz kişiler tarafından vurularak şehid edilmişti. Baba Edilgeriyev, “Kavkaz Realiyi” ajansına şunları söyledi:
-Kaç yıldır Türkiye’de yaşıyorsunuz?
–2009 yılından beri Türkiye’deyiz. Abdülvahid ise yarasının tedavisi amacıyla bizden 1 yıl evvel buraya gelmişti.
-Abdülvahid’in cinayeti davasında kurbanı kimler teşhis etti?
-3 kişi: Ben, küçük kardeşi Zelim ve annesi…
-Soruşturma sürecinde ailenizi kim temsil etti?
-Bir Türk avukatımız vardı ancak ilk duruşmada hazır bulunmadı. Olayı tesadüfen öğrenmişti (muhtemelen Baro’nun atadığı avukat). Cinayeti hangi istihbarat kuruluşunun soruşturduğunu bilmiyoruz, çünkü bize herhangi bir bilgi verilmedi. Şimdiyse gerekli tüm bilgileri toplayan başka bir avukatımız var. Sadece rutin bir soruşturmanın ardından nihayet 25 Mayıs’ta ilk duruşma yapıldı. Diğer duruşma ise 25 Aralık’ta yapılacaktı.
–Bu cinayet davasında suçlanan kaç kişi var?
-2 Rus; Anisimimov ve Simirnov. Fakat bunlar organizatörler, tetikçi kimdi biz de bilmiyoruz.
–Anisimov ve Simirnov’un bu cinayete dahilleriyle ilgili herhangi bir şüpheniz var mı?
-Hiçbir şüphe yok.
-Mahkemede nasıl davranıyorlardı?
-Suçlamaları reddettiler. Sadece turist olduklarını ve Yalova’ya tedavi amaçlı gittiklerini iddia ettiler. Bu, onların Türkiye’ye ilk gelişleri değildi. Buraya her gelişlerinde de Çeçen mültecilerden birileri katledildi. Onların serbest bırakıldıklarını haberlerden öğrendik. Bu arada Simirnov’un 8, Anisimov’un ise 4 avukatı vardı.
-Türkiye’nin onlarla Ahtem Çiygöz ve Hilmi Umerov’u neden takas ettiklerini anlıyor musunuz?
-Sadece tahmin yürütebiliyoruz… Fakat bu hiç de adilce değil, bu cinayetin organizatörlerinin cezalandırılmaları lazımdı.
–Türkiye’de kendinizi güvende hissediyor musunuz?
-Güvenlik hakkında söylenecek hiçbir şey yok. Bu olay, buradaki ilk cinayet değildi ve muhtemelen son da olmayacak. Ve şimdiye kadar hiç kimse de ceza almış değil. Sadece 2 tutuklu vardı, onları da sonunda serbest bıraktılar.”


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.