Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Çerkesler Bu Sürecin Katalizörü Olmalı
 
 
Erol Karayel
 
Son on beş senede enformasyon ve iletişim teknolojilerinde yaşanan baş döndürücü gelişme verili düşünme alışkanlığımızı geliştirirken, toplumun geniş kesimlerini de bir zihinsel dönüşüm sürecinden geçirdi.

Bu zihinsel dönüşüm kaçınılmaz bir şekilde siyasi iradeye de yansıdı ve devlet 100 yıldır izlediği toplumsal politikaları tartışmaya açarak bir yeniden yapılanma süreci başlattığını resmen ilan etti.

Geç kalınmış olmasına rağmen resmi ideolojinin “toplumun tüm fertlerini tek tipleştirme” politikalarının en önemli sosyal problemlerimizin kaynağı olduğunun görülmesi ve halkla devlet arasındaki uçurumun oluşturduğu tehdidin fark edilmesi bu ülke yararına önemli gelişmelerdir.

Devletin geçmişiyle yüzleşme konusunda gösterdiği cesaret ve başlattığı yeniden yapılanma süreci, örselenmiş yurttaşlık bağlarının güçlendirilmesi ve ortak bilincin oluşturulması için önemli bir fırsattır.

Gün ise tüm ön yargıları yıkarak bu fırsatı değerlendirmenin günüdür.

Yalnız bugün süreç yanlış bir noktaya kilitlenmiş durumda.

Bu süreçte, etnik, kültürel, dini v.d. pek çok kesimin bu tartışmaların öznesi olması ve hepsini kapsayan hakların dile getirilmesi gerekirken, konu maalesef dar bir alana sıkıştırılarak adeta sadece Kürt meselesi haline getirilmiştir. Bunda Kürtlerin bölgesel yoğunluğu ve “her türlü” aktivitelerinin yüksekliği kadar; süreçten doğrudan etkilenmesi mümkün diğer grupların ortaya çıkıp kendilerini ifade etmemelerinin de büyük rolü vardır.

Geçmiş tecrübelerine dayanarak yeni bir oyunun piyonu olmamak için temkinli davranan ve bugüne kadar süreci dikkatle takip etmekle yetinen çerkeslerin, tüm örgütlü kurumları ve duyarlı fertleriyle artık gündeme ağırlıklarını koymalarının zamanı gelmiştir.

Bugün, başbakan, bakanlar, siyasetçiler, aydınlar, yazar, çizer takımı v.d.nin konuya girizgah yaparken “Türkler, Kürtler, çerkesler…” nakaratıyla söze başlamaları, çerkeslerin bu ülkede sahip olduğu ağırlığı gösteren önemli bir karinedir; ancak, çerkesler bugüne kadar maalesef isimlerinin bu ağırlığına denk düşecek bir gürlükte seslerini duyuramamışlardır. Duyarlı birkaç kurum ve şahsın yaptıkları cılız açıklamalar ile kaleme alınan birkaç makale ise istenen yankıyı yapamadan gündemin gürültüsü içersinde kaybolup gitmiştir.

Yönetimin “Demokratik Açılımlar” dediği, bizim “Demokratik Yeniden Yapılanma Süreci” demeyi tercih ettiğimiz ve öyle olmasını arzu ettiğimiz bu süreç sonunda eğer beklenen açılımlar gerçekleşirse, bundan en çok faydalanacak kültür gruplarından birisi de muhakkak ki çerkesler olacaktır; tabii vazifelerini  tam olarak yaparlarsa... Bugün denkleme dahil olmayanların, yarın alınacak sonuçtan pay istemeye haklarının olmayacağı da akıllardan çıkarılmamalıdır.

çerkeslerin toplumsal barışı gözeterek bu sürece maksimum katkıyı sunmaları gerekir.

Bu süreçten maksimum faydayı sağlayarak çıkabilmeleri de, taleplerini somutlaştırıp, gür bir sesle gündemde tutabilmelerine bağlıdır. Bu ise konuya zihnen yoğunlaşıp, koordineli şekilde çalışacak bir kadroyla ancak mümkündür.

Bugün tüm örgüt ve yapılanmalarımıza düşen görev işte bu ekibi ve ortamı oluşturmaktır.

Sonraki nesillerimize vatandaşı olmaktan gurur duyacakları bir ülke bırakmak istiyorsak, sürece omuz verip başarıyla sonuçlanmasına yardım etmemiz gerekir.

Kısaca: çerkesler bu sürecin katalizörü olmalıdır.