Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
9. UÇD Kongresi Hautiyi Seçmekten Başka Bir İş Yapmadı

Uluslararası çerkes Derneği’nin 9. kongresi tamamlandı. Kongrenin yaptığı tek iş Hauti Sohroko’yu derneğin yeni başkanı seçmek oldu.

“Kavkaz Uzel”de yer alan habere göre, Kabardey Balkar lideri Arsen Kanokov, Sohroko’yu şöyle tanıtmıştı: “Kendisi, hem iktidar yapılarında, hem de toplum içinde otorite sahibi, çerkes halkının menfaatlerini her seviyede savunabilecek kabiliyette, tecrübeli ve diplomat bir insandır. Hauti Sohroko’nun adaylığı, ülke yönetimiyle birlikte kararlaştırılmıştır. Adıgey ve Karaçay çerkes liderleriyle bu hususta görüşmeler yapılmıştır.”

Sohroko: ‘Bizim için önemli olan, birleşebilmektir’

Sohroko, UçD başkanı seçildikten sonra şunları dile getirdi: “Bizim için önemli olan birleşebilmektir, bu bazılarının hoşuna gitmese bile… Birbirimize saygı duymalıyız ve kongre delegelerinin çoğunluğu tarafından alınan kararları tartışmamalı, uygulamalıyız. Farklı fikirlerimizi halkı kışkırtmak için kullanmamalıyız. önümüzde büyük görevler vardır. öncelikle, önümüzdeki üç yılda devlet yardımı almak için bir program hazırlamamız lazım. çerkes diasporalarıyla iletişim kurmamız, çerkeslerin otoritesini güçlendirmemiz, bilgelik ve sabır göstererek, halklar topluluğunda hak ettiğimiz yeri almamız gerekmektedir.”

“Adıge Khase” yöneticisi Muhamed Hafitse, Sohroko’nun Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin en bilgili siyasetçilerinden biri olduğundan emin. Hafitse şöyle konuştu: “Kongre doğru bir seçim yaptı. Sohroko, Adıgelerin birleşmesi için çalışacak. Pek çok planı var ve bizim yardımımızla bunları gerçekleştirecek.”

Hafitse, Sohroko’nun adaylığının devlet adamlarıyla birlikte kararlaştırılmasını da şöyle yorumladı: “Bu gerekli bir adımdır. UçD başkanı devlet adamlarıyla işbirliği yapmazsa, çok şey elde edemez.”

Gvaş: Şapsığlar, Sohrokov’un adaylığına karşı oy kullandılar

Hauti Sohroko’nun adaylığı için 62 delegeden 58’i ‘evet’ oyu kullandı. Şapsığ delegeler (heyet yöneticisi haricinde) -aralarında anlaşmadan- karşı oy kullandılar. Şapsığ heyeti üyesi Ruslan Gvaş, olaylara ilişkin görüşlerini şöyle ifade etti: “Saygı duyduğumuz Kabardey Balkar Devlet Başkanı Kanoko, UçD başkan adayını tanıtırken, adaylığın Aleksandr Hloponin’le ve ülke yönetimiyle birlikte kararlaştırıldığını söyledi. Neden Adıge sivil toplum örgütünün yönetici adayı için ülke yönetiminin rızası gerekiyor?. Sohroko düzgün ve başarılı bir insan olabilir, fakat sivil toplum örgütleriyle hiçbir zaman alakası olmamıştır. Dahası, kendisi, Koko’nun başkanlığı döneminde sivil toplum örgütlerine karşı baskıcı bir tutum sergilemiştir. Dilerim ki ben haksız çıkarım, o başarılı olur. Şüphelerimde yanılırsam memnun olurum.”.

Murzakanov: ‘Acele karar vermeyeceğiz’

Kabardey Balkar Sivil Toplum örgütü “Adıge Hekuj – çerkesya” Başkanı Abubekir Murzakanov’a göre UçD’nin yeni başkanı, temel ulusal problemlere hep negatif yaklaşıyor. Başkan seçilmiş olması ise saçma.

Murzakanov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine de Sohroko UçD yönetiminde olduğu dönemde hareketlerini izleyeceğiz ve acele karar vermeyeceğiz. Kendisi, tabii eğer isterse, bütün çerkes ilerici birliklerinden yardım ve destek görecektir. Ayrıca, başkanlığı süresince atacağı her adım takip edilecektir.”(KZ)