Putin, Kabardey-Balkar'da öldürülen gazetecinin faillerinin mutlaka cezalandırılacağını söyledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kabardey-Balkar'da öldürülen gazetecenin faillerinin mutlaka cezalandırılacağını söyledi.
Rusya'ya bağlı Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden Kabardey-Balkar'ın başkenti Nalçik'te Rus devlet televizyonu VGTRK'de program sunan 28 yaşındaki Kazbek Gekkiyev'in silahlı saldırı sonucu öldürülmesi, Rusya'da gazetecilere yönelik saldırıları yeniden gündeme getirdi.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Devlet Başkanı Putin, suikastle ilgili olarak güvenlik güçlerinin elinden geleni yapacağından emin olduğunu belirtirken, "Maalesef bir kez daha çirkin bir saldırıyla karşı karşıya kaldık. Belki de en önemli insan hakkı olan 'yaşama hakkı' ihlal edildi. Ancak sorumlular mutlaka cezalandırılacak" dedi.
Kabardey-Balkar Başkanı Arsen Kanakov ise saldırıyı insanlık dışı olarak nitelendirirken, öldürülen gazetecinin onurlu ve saygın bir kişi olduğunu vurguladı.
Rusya Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada, saldırıyı büyük olasılıkla bölgede faaliyet gösteren direnişçilerin gerçekleştirdiği belirtilirken, Gekkiyev'in yakın çalışma arkadaşları böyle bir saldırıya anlam veremediklerini çünkü Gekiyev'in bölgedeki çatışmalarla ilgili haber yapan bir gazeteci olmadığına işaret ettiler.
Rusya Gazeteciler Birliği Başkanı Vsevolod Bodganov'un AA muhabirine verdiği bilgilere göre, Rusya'da son 20 yılda 300'e yakın gazeteci hayatını kaybetti.
Dağıstan, çeçenistan, İnguşetya ve Kabardey-Balkar gibi, güvenlik güçleriyle direnişçiler arasında sürekli çatışmaların yaşandığı Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinde gazetecilerin çalışma şartlarının çok zor olduğu belirtiliyor.
Kabardey-Balkar'da gazetecinin öldürülmesinin ardından bir başka saldırı da Ulaştırma Bakan Yardımcısı Vladislav Dyaçenko'ya düzenlendi.
Dyaçenko, evinin bulunduğu sokağa daha önceden yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu beyin travması teşhisiyle hastaneye kaldırıldı.