Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
TC Dışişleri Bakanlığından Çerkes Sürgününe Kınama
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, çerkes ve Kırım Tatar sürgünlerinin yıl dönümlerine ilişkin, "Soydaş Kırım Tatarları ile dost ve akraba Kafkas halklarının geçmişte olduğu gibi bugün de yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, her iki trajedi sırasında yaşanan kayıpların hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu, çerkes ve Kırım Tatar sürgünlerinin yıl dönümleriyle ilgili yaptığı açıklamada, "17-18 Mayıs 1944’te 250 bin Kırım Tatarı bir gece içinde anavatanlarından kopartılıp binlerce kilometre uzağa sürülmüşlerdir. İnsanlık onuruna aykırı şartlar altında gerçekleşen yolculuk ve ardından maruz kaldıkları sürgün hayatı, on binlerce Kırım Tatarının hayatına malolmuştur. Yüz bini aşkın Kırım Tatarı bugün dahi anayurdundan uzakta yaşamaya devam etmektedir. 18 Mayıs Kırım Tatar sürgününün neticesinde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.
21 Mayıs’ın ise çerkes sürgününün yıl dönümü olarak anıldığını belirten Müftüoğlu, şunları kaydetti:
"Kafkas halkları 19. yüzyılda çarlık Rusyası’nın Kafkasları istilası döneminde yüz binlerce kayıp vermiş, sağ kalanlardan pek çoğu anayurdunu terk edip Anadolu’ya sığınmıştır. ’çerkes Sürgünü’ olarak adlandırılan bu trajedinin acısını bugün de hissediyoruz. Bu vesileyle soydaş Kırım Tatarları ile dost ve akraba Kafkas halklarının geçmişte olduğu gibi bugün de yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, her iki trajedi sırasında yaşanan kayıpların hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz."