Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Erhan Usta, 500 Bin Çerkes Hayatını Kaybetti
MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta bu gün yaptığı meclis konuşmasında Kafkasya’da 21 Mayıs 1864 tarihinde meydana gelen olayları gündeme taşıdı.

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta'nın Meclis Konuşması şöyle:

21 Mayıs 1864’te gerçekleşen ve 1,5 milyona yakın çerkesin, çarlık Rusya’sının nüfus politikası kapsamında sürgüne tabi tutulmasının üzerinden 153 yıl geçti.

Rusya'nın çıkarları için hareket eden çarlık Rusya’sı, Karadeniz sahiline inme emelinin bir sonucu olarak köklü tarihiyle cesur ve onurlu bir halka ev sahipliği yapan Kafkasya'da üç yüz yılı aşkın süren acımasız bir savaş yürüttü.

Rus İmparatorluğu'nun Kafkasları istilası ve işgali sırasında meydana gelen çarpışmalarda ve 21 Mayıs 1864’teki nihai ateşkesten sonra, çarlık Rusya’sı çerkes nüfusu bir an önce Rusya sınırları dışına göndermek ve onlardan ebedi olarak kurtulmak istedi.

Bu amaçla yürütülen sistematik baskı ve katliamlar neticesinde 1,5 milyon çerkes, Tuapse, Soçi ve Sohum gibi liman kentlerine toplandı.

Rus askerlerinin süngü ve dipçik darbeleriyle de zorlanarak, bazı durumlarda oturmaya bile yer kalmayacak biçimde ve yığınlar halinde gemilere doldurularak, başta Varna, Kefken, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı topraklarına sürüldü.

Ancak sürgün sırasındaki yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı resmî olmayan rakamlara göre 400 bin ila 500 bin arasında çerkez hayatını kaybetti. Günümüzde dünyada yaşayan çerkezlerin yaklaşık yüzde 80'i Türkiye’de bulunmaktadır.

Bu vesileyle sürgün esnasında hayatını kaybeden çerkeslere Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.

üzerinde yaşadığımız toprakları vatan bilip, çanakkale’de, Kurtuluş savaşında, vatanımızın selameti için her yerde, omuz omuza birlikte savaştığımız ve milletimizin şerefli bir üyesi olan tüm çerkes kardeşlerimize selam olsun.”